Armanosdeli.se

Inredning

Hem > Inredning

Armanosdeli.se

Inredning

Svensk inredning är på topp i världen, av tradition ligger vi långt fram inom design och textil.

Det första som dyker upp i bakhuvudet när man tänker på svensk design är givetvis IKEA. Med det sagt finns väldigt mycket mer än IKEA att titta på inom svensk design. Idag associerar många till kontorsinredning när de tänker på svensk design, vilket inte är så konstigt eftersom vi faktiskt är väldigt duktiga på att ta fram funktionella möbler som dessutom är snygga. Ett företag som växer och är stora främst i Stockholmsområdet är DPJ Interiör som arbetar med att sälja kontorsmöbler, hotellinredning, receptionsdiskar osv. men mycket annat som också passar bra att ha i sitt hem.

DESIGNHISTORIA

Svensk design och inredning har utvecklats med tiden, vi tar inspiration från andra länder och av tradition är vi väldigt trendkänsliga och lyhörda för trender inom Europa och världen. 70-talet var egentligen första gången sedan 1600-talet som vi på riktigt hämtade inspiration från andra länder för vår inredning. På 1600-talet hämtade adeln inspiration från Frankrike, på 70-talet kom inspirationen från andra sidan Atlanten, nämligen från USA. Under 70-talet fanns en gör-det-själv-anda i folkhemmet där det var mode att bygga sina egna möbler, knyppla sin egen ryamatta och sy sina egna storblommiga gardiner i kulörta varma färger.

Nu för tiden är det vitt, ljust och fräscht som gäller även om färg har fått ett litet uppsving. Den moderna stilen är ren, ofta med kalla färger. Fondväggen från 90 -och 00-talet har lämnat hemma för att göra något av en mindre comeback under mitten av 2020-talet.

I KÖKET

Köket är viktigare än någonsin och vi lägger mycket tid och pengar på att få ett så fint kök som möjligt. Det mest praktiska och dessutom det snyggaste i ett kök är kakel, problemet är att det nästan finns obegränsat med kakelkombinationer att välja mellan.

Lägger man till fog och fix i ekvationen finns det ännu fler varianter att välja mellan. Men det behöver inte vara alltför svårt att få till drömköket. Lösningen är att ta in hjälp. Gå till en expert på kakel och klinker som kan hjälpa dig med att välja vad som passar just dig och ditt kök.

MAROCKANSKT

En av de starkaste trenderna idag är marockanskt kakel, mönstrat i blåa toner som ofta är handgjort med klassiska tekniker.

Tänk på att kaklet oftast inte är behandlat, vilket betyder att det drar åt sig fukt och smuts. Kaklet behöver alltså impregneras, det finns flera olika behandlingar och finishar på kaklet för olika ändamål. Fråga i någon affär som säljer kakel kan så kan de hjälpa dig. 

ALTERNATIV

Det är faktiskt inte skrivet i sten att man är tvungen att välja just kakel för att köket ska bli snyggt. Man kan till exempel välja att måla väggen i valfri kulör och sätta en glasskiva i frostat eller rent glas som stänkskydd. Det är viktigt att komma ihåg att det ska vara härdat glas och inte vanligt fönsterglas.

Fönsterglas klarar inte temperaturförändringar på samma sätt som härdat glas och spricker mycket lättare om man skulle råka slå i med en kastrull eller stekpanna. Andra alternativ, förutom glasskivor, är stålplåt eller metallaminat som är mycket billigare än glasalternativet.